Infobox

Datum:
27 april t/m 9 juni 2010

Het vierde Tibetaans Festival werd mede mogelijk gemaakt door:
Filmtheater Lumière

Tafelstraat 13
La Nouvel'vie
Tibetaans Instituut Yeunten Ling

Tibetaans Festival 2010

Alle goede dingen bestaan uit ... vier!
Ook in 2010 nodigden wij weer van harte uit voor het Tibetaans Festival te Maastricht!

In de roerige, recente tijden hebben veel mensen een behoefte om te reflecteren over hun wortels en de essentie van het bestaan. Spiritualiteit en religie nemen daarbij een bijzondere plaats in.

Het boeddhisme is ten alle tijden actueel, omdat het inspiratie kan zijn en antwoord kan geven op vele vragen die opgeroepen worden. Inspiratie voor nieuwe perspectieven voor onze samenleving, antwoord op de vraag wat het leven naast de alledaagse uitdagingen werkelijk rijk en zinvol kan maken en op de stokoude vraag naar de zin van het leven.

De opzet van het Festival is inspiratiebron voor iedereen te zijn die haar of zijn leven wil verrijken. En om in contact te komen met het boeddhisme, in ons geval het Tibetaanse. Zouden festivalbezoekers hiervan meer willen weten, dan zullen wij hen met plezier over het bestaan van het prachtige Tibetaanse centrum Yeunten Ling te Huy informeren. Het Boeddhistisch Film Festival, vast onderdeel van het Tibetaans Festival, vond plaats van 6 t/m 9 mei 2010 in Filmtheater Lumière te Maastricht. Deze vierde editie werd geopend door Lama Zeupa.

Lezingen & expositie

Lama Karta

De zes paramita's in het dagelijks leven
Voordracht door Lama Karta, directeur en leraar van vier Boeddhistische centra in Nederland en België.
Klik door naar de beschrijving van deze lezing

thangka expositie

Thangka expositie & lezing
De thangka expositie in La Nouvel’vie en in de foyer van het filmhuis Lumière werd geopend met een lezing door de kunstenaar Tharphen Lingtsang.
Klik door naar de beschrijving

Yeunten Ling, Huy

Excursie naar instituut Yeunten Ling
Invitation to UM Students and other interested parties to participate in a day excursion to Huy (Belgium). Visit the beautiful Tibetan Buddhism institute situated in and around an old castle, surrounded by beautiful parks.
Klik door naar de beschrijving van deze excursie

Boeddhistisch Filmfestival

Living Buddha, film van Clemens Kuby Living Buddha, film van Clemens Kuby
Een filmdocument waaraan Clemens Kuby zeven jaar gewerkt heeft, over het zoeken en vinden van de 17e Karmapa, het hoofd van de Kagyu-school van het Tibetaanse boeddhisme. Dezelfde man die onlangs uit Tibet vluchtte en thans in Dharamsala onder toezicht van ZH de Dalai Lama verder wordt opgeleid en mogelijk een belangrijke rol zal spelen bij diens opvolging.
Amongst white clouds, film van Edward A. Burger Amongst white clouds, film van Edward A. Burger
This meditative journey through the remote peaks, gorges and coves of China's Zhongnan Mountains allows us a glimpse of the hidden lives of zealous students, gaunt hermits and wise masters following ancient Buddhist monastic traditions once thought to have disappeared forever. As Zen student, filmmaker and songwriter Burger treks through the lush mountain terrain searching for wisdom...
Sunset/Sunrise, film van Vitaly Mansky Sunset/Sunrise, film van Vitaly Mansky
Een gewone dag uit het leven van Zijne Heiligheid de Dalai Lama XIV. De film presenteert een intieme ontmoeting met een charismatische filosoof en schotelt ons een verontrustend beeld voor van de toestand van het moderne Eurazië. De invloedrijke Russische filmmaker heeft een reeks documentaire portretten gemaakt van beroemde politici als Poetin, Jeltsin en Gorbatsjov.
Wereldpremière: Bardsongs, film door Sander Francken Wereldpremière: Bardsongs, film door Sander Francken
Bardsongs is een drieluik van verfilmde volksvertellingen uit verschillende culturen: een lofzang op de uiterlijke verschillen en verborgen overeenkomsten van verschillende werelden. De zeggingskracht van veel volks-sprookjes toont dat er een gemeenschappelijke grondslag bestaat voor alle culturen, hoe verschillend die in uiterlijke vorm en tradities ook kunnen zijn.
Un buda, film van Diego Rafecas Un buda, film van Diego Rafecas
Goed onderricht kan net als een goed medicijn in het begin bitter zijn. Deze film van debuterend regisseur Diego Rafecas volgt twee broers die als kinderen in het begin van de jaren '70 hun ouders verloren toen ze werden opgepakt door het Argentijnse leger. Tomas is een teruggetrokken jongeman die zwerft, experimenteert met ascese en mededogen koestert voor anderen.
Die Salzmänner von Tibet, film van Ulrike Koch Die Salzmänner von Tibet, film van Ulrike Koch
Ulrike Koch, die eerder samenwerkte met Bernardo Bertolucci, kreeg veel voor elkaar om iets moois te maken. Ze werkte een camera over de grenzen van Tibet, mocht optrekken met een geïsoleerde nomadenstam hoog in de Himalaya, legde de geheime zouttaal van de nomaden vast en mocht zelfs opnamen laten maken van het heilige zoutmeer...