Infobox

Datum:
10 april t/m 8 mei 2008

Het tweede Tibetaans Festival werd mede mogelijk gemaakt door:
Filmtheater Lumière

Studium Generale
Tibetaans Instituut Yeunten Ling

Tibetaans Festival 2008

Dit tweede festival was georganiseerd door Tibetaans Boeddhisme Limburg (TBL) in samenwerking met Tibetaans instituut Yeunten Ling te Huy en Studium Generale te Maastricht.

Een aantal lezingen makten deel uit van het gehele Tibetaanse Festival programma. In het Filmfestival dat van 20 t/m 27 april 2008 plaatsvond, was een bijzondere selectie van recente films uit en over Tibet en het Boeddhisme te zien. Deze selectie werd samen met Lumière Filmtheater gemaakt.

Lezingen, concert & excursie

Frans Goetghebeur Boeddhistische psychologie
Lezing door dhr. Frans Goetghebeur, in 2008 voorzitter van de Boeddhistische Unie van België.
Klik door naar de beschrijving van deze lezing

Frans Boenders

Tibetaans Boeddhisme herbekeken
Lezing door dhr. Frans Boenders, in 2008 voorzitter van de Koninklijke Academie van België voor Wetenschappen en Kunsten.
Klik door naar de beschrijving van deze lezing

Namgyal Lhamo

Concert Namgyal Lhamo
Namgyal geeft concerten over de hele wereld en maakt zo ook het westen vertrouwd met de Tibetaanse zang in de meest pure vorm.
Klik door naar de beschrijving van dit concert

Lama Karta

Maakt mededogen gelukkiger?
Voordracht door Lama Karta, directeur en leraar van vier Boeddhistische centra in Nederland en België.
Klik door naar de beschrijving van deze lezing

Yeunten Ling, Huy

Excursie naar instituut Yeunten Ling
Invitation to UM Students and other interested parties to participate in a day excursion to Huy (Belgium). Visit the beautiful Tibetan Buddhism institute situated in and around an old castle, surrounded by beautiful parks.
Klik door naar de beschrijving van deze excursie

Boeddhistisch Filmfestival

The cup The cup, film van Khyentse Norbu
Tot voor kort was Bhutan verstoken van vrijwel alle wereldnieuws. Sinds het bergkoninkrijkje televisie heeft, sijpelt de buitenwereld binnen, ook het bestaan van het WK voetbal. Tegen alle regels in probeert de jonge monnik Orygen zoveel mogelijk van de wedstrijden te zien in het plaatselijke cafeetje. Vlak voor de finale wordt hij betrapt door zijn leermeester.

Women of tibet, the great mother

Women of tibet, the great mother, film van Rosemary Rawcliffe
De documentaire vertelt het intrigerend verhaal over een eenvoudige dorpsvrouw die het kind baarde die de 14e Z.H. Dalai Lama zou worden. In het overweldigende landschap van de Himalaya, met onbekend beeldmateriaal uit Tibet en met foto's uit het familiearchief krijgen we een beeld van van de Dalai Lama en zijn familie zoals we dat nog niet eerder hebben gezien.

Kundun

Kundun, film van Martin Scorsese
De film begint in 1937 als boeddhistische monniken in de tweejarige Lhamo Dhondrub de reïncarnatie van de dertiende Dalai Lama zien. Ze nemen Lhamo mee naar het klooster in de Tibetaanse hoofdstad Lhasa waar hij zijn opleiding als de nieuwe spirituele leider begint. Na het verschijnen van Kundun liet de Chinese overheid weten dat Scorsese nooit meer welkom is in China.

Travellers and magicans Travellers and magicans, film van Khyentse Norbu
In Bhutan, een boeddhistisch koninkrijk in het hart van de Himalaya, woont Dondup. Hij is net afgestudeerd en heeft een goede baan als regeringsfunctionaris. Toch verveelt hij zich in zijn geboortedorp en wil op avontuur. Dondup denkt met zijn voorbestemde lot te kunnen breken door weg te gaan en elders zijn geluk te beproeven. Vol verlangen naar een ander en beter leven, begint hij aan zijn reis, dromend van een toekomst in Amerika.
Destroyer of Illusion Destroyer of Illusion, film van Richard Kohn
Dit zeer gedetaileerd en prachtig gefilmd portret van een geheim Tibetaans boeddhistisch ritueel, het Mani Rimdu festival en ook de opmerkelijke spirituele leraar, Trulshik Rinpoche, die deze eeuwen oude traditie leidt en beschermt zodat het instandhoudt, wordt op een weergaloze en tevens toegangelijke manier weergegeven.
Erleuchtung garantiert Erleuchtung garantiert, film van Doris Dörrie
Twee Duitse broers worstelen met een forse mid-life-crisis. Gustav denkt de oplossing te hebben gevonden in meditatie en de leer van het Boeddhisme. Uwe leeft alleen voor zijn werk, maar als hij door zijn vrouw wordt verlaten besluit hij halsoverkop met Gustav naar Japan te gaan. In een hectisch Tokio worden de mannen zwaar beproefd en moeten in de hypermoderne stadsjungle overleven.
Tibet - A Buddhist Trilogy

Tibet - A Buddhist Trilogy, film van Graham Coleman
Deze oorspronkelijk vier uur durende documentaire is na bijna dertig jaar in 2006 volledig gerestaureerd en gedigitaliseerd. De drie delen voeren ons naar het mystieke innerlijke hart van het boeddhisme zonder dat deze levenswijze wordt uitgelegd.