Infobox

Lamas Yeunten Ling
Lam
a Zeupa en Lama Tashi Nyima

Deze lezing vond plaats op:
25 april 2018

Locatie:
Natuurtuinen Jekerdal
Drabbelstraat 7
6212 XL Maastricht
Toon locatie op googlemaps

LODJONG, training 3 met Lama Zeupa

De praktijk van de Lodjong bestaat uit 7 gedeelten. En door deze 7 punten te oefenen, train je jezelf om de focus die je momenteel op jezelf richt, om die naar de ander te verleggen.
Maar waarom zouden we dit eigenlijk doen?

Ondanks dat niemand wil lijden, is het alom tegenwoordig. En om eraan te ontsnappen passen we allerlei korte termijn oplossingen toe die echter helaas structureel niets oplossen.
Ook hebben we de gewoonte om naar allerlei factoren buiten ons te wijzen als de oorzaak van onze ergernis of verdriet. Dus altijd zijn de uiterlijke omstandigheden schuldig aan onze ervaring van lijden.

Echter, de echte oorzaak van ons lijden is in onze geest te vinden: door de negatieve emoties die we daar ervaren. En omdat de oorzaak in de geest te vinden is, moet de remedie daar ook worden gezocht èn toegepast: wanneer we onze geest temmen, zal ons lijden afnemen en uiteindelijk zelfs geheel verdwijnen!

Daarom heeft het dus zin om met de Lodjong training aan de slag te gaan. Het leert ons om anders naar het leven te kijken. Tegenslag bijvoorbeeld laat ons niet langer meer bij de pakken neerzitten maar wordt gezien als een middel om vooruitgang te boeken. Alle omstandigheden die we in ons dagelijks leven tegenkomen worden ingezet voor innerlijke transformatie.

25 april: Raadgevingen voor het dagelijks leven

Op woensdag avond 25 april, zal Lama Zeupa ons uitleg geven over hoe de praktijk in het dagelijks leven te beoefenen. In de Mahayana instructies over Lodjong (de tekst die die avond voor €5,- te koop is) staat o.a. vermeld “Als de wereld vol negativiteit is, vorm dan alle ongunstige omstandigheden om tot het pad naar verlichting – Breng alle fouten terug tot een enkele oorzaak”. Afgelopen keer zijn we ingegaan over Tonglen, de praktijk van geven en nemen, van uitwisseling.
Door de beoefening van Tonglen in diverse omstandigheden toe te passen, kunnen we alle uitdagingen inzetten voor het loskomen van de identificatie met een “zelf” of een “ikje”. Het lijden komt namelijk voort door het niet onderkennen van een “niet-zelf”.

In deze 3de lezing van de Tonglen reeks, die ook kan worden bijgewoond zonder de overige lezingen te volgen, zal Lama verder ingaan hoe de gehechtheid aan een eigen ‘ik’ ervoor zorgt dat we ontregeld en opgeslokt kunnen geraken in verstorende emoties.

Deze punten van de Lodjong training zullen tijdens de reeks aan bod komen

Het is mogelijk om je per bijeenkomst of voor meerdere bijeenkomsten in te schrijven. Dit verloopt via reservering@tibetaans-boeddhisme.eu.

Over Lama Zeupa en Lama Tashi Nyima

Lama Zeupa is leraar en resident van het Tibetaans instituut Yeunten Ling te Huy in België. Hij is afkomstig uit de Indische provincie Sikhim aan de grens met Tibet en ook hij kreeg net als de andere residerende leraar Lama Tashi Nyima, zijn opleiding in het klooster van Sonada dichtbij Darjeeling.

Na hun opleiding volbrachten zij de retraite van drie jaren en drie maanden. De twee lama's, die zijn opgeleid door Kaloe Rinpochee, behoren tot de Kagyu-school, één van de vier scholen van het Tibetaanse boeddhisme. Lama Zeupa bezocht na zijn driejarige retraite verschillende dharmacentra in het westen. Hij besloot zich in Yeunten Ling te vestigen. In Huy vond hij de magie van een bepaalde sfeer. ‘Ik had de sterke indruk dat het werk van de dharma en de personen die eraan meewerkten buiten het gewone vielen’.

Lama Zeupa geeft intussen al ruim twee decennia onderricht in instituut Yeunten Ling. Lama Zeupa weet zich uitstekend in te leven in de manier van denken van de Westerlingen en neemt zijn leerlingen middels sluitende redeneringen telkens weer mee in een boeiende denkoefening. Zijn leringen worden gekenmerkt door een grote originaliteit en een krachtige impact voor wat het resultaat betreft. Lama Zeupa is ook yogaleraar en onderzoekt op een experimentele manier de relatie tussen lichaam en geest in de krijgskunsten, Tai Chi, Qi Gong, yoga en meditatie.