Infobox

Lama Zeupa

Datum:
Maandag 5 december 2016

Locatie:
Natuurtuinen Jekerdal
Drabbelstraat 7
6212 XL Maastricht
Toon locatie op googlemaps

Bardo, lezing Lama Zeupa, Maastricht

Het woord bardo betekent letterlijk “een tussenruimte tussen twee”. Bar betekent “interval” en do betekent “twee”. Deze interval kan een tussenruimte of een tussentijd zijn. De ruimte tussen twee huizen bijvoorbeeld, wordt een bardo genoemd. De periode tussen zonsopkomst en zonsondergang, de tussentijd dat er daglicht is, is ook een bardo. Een bardo kan lang of kort duren, een wijde of een nauwe ruimte zijn.

Onze ervaring bestaat grotendeels uit intervallen tussen het ene en het andere. Zelfs bij de kortstondige gedachten die in onze geest opkomen, is er een tussenperiode tussen  het opkomen en weer verdwijnen van de ene gedachte, en het opkomen van de volgende. Een dergelijke ruimte, hoe klein of kort ook, maakt deel uit van elk proces. Alles wat we ervaren, heeft deze kwaliteit van een tussenruimte tussen toestanden.

Uit “de Dharma” door Kaloe Rinpochee

Lama Zeupa zal de overige Bardo’s belichten op maandag 5 december die Lama Tashi Nyima op 15 maart niet heeft besproken. Je zou kunnen denken dat de avonden elkaar opvolgen en in zekere zin is dat ook zo. Maar het beluisteren en overdenken van het onderricht van 1 avond, zal reeds inspirerend zijn!

Deze bijeenkomst is in het Engels met Nederlandse vertaling. Het maximaal aantal inschrijvingen voor deze lezing is bereikt (er kunnen hooguit 40 deelnemers aanwezig zijn). Maar je kunt je via reservering@tibetaans-boeddhisme.eu op de reservelijst laten plaatsen. We hebben namelijk in de bevestigingsmail van de inschrijvingen gevraagd ons te laten weten wanneer deelname aan de avond toch niet mogelijk blijkt te zijn. Wanneer iemand helaas niet kan deelnemen en ook zo vriendelijk is dat vervolgens aan ons door te geven, dan kunnen we de eerst volgende op de reservelijst laten weten dat er plek is vrijgekomen.

Over Lama Zeupa

Lama Tashi Nyima en Lama Zeupa zijn de leraren van het Tibetaans instituut Yeunten Ling te Huy in België. Vanaf hun jeugd verbleven zij als monnik in het klooster van Kaloe Rinpochee in Sonada, dichtbij Darjeeling. Na hun opleiding volbrachten zij de retraite van drie jaren en drie maanden. De twee lama's, die zijn opgeleid door Kaloe Rinpochee, behoren tot de Kagyu-school, één van de vier scholen van het Tibetaanse boeddhisme.