Infobox

Lama Tashi Nyima
Datum:

Maandag 19 oktober 2015

Locatie:
Natuurtuinen Jerkerdal
Drabbelstraat 7
6212 XL Maastricht
Toon locatie op googlemaps

Begin:
20u00

Bijdrage:
6 € / 3 € voor studenten

Meer informatie:

Het opwekken van de Bodhicitta; de drang naar Verlichting

Zoals je elders op deze website bij de begrippen van A tot Z kunt teruglezen, betekent de Bodhicitta gedachte dat je drang ontwikkelt om de Verlichting te bereiken zodat je uiteindelijk alle levende wezens uit het lijden kunt bevrijden. Hiervoor is relatieve bodhicitta nodig (liefde & mededogen t.o.v. alle levende wezens) maar ook ultieme bodhicitta (dat je de leegte van alle fenomenen, dus ook van onze eigen geest begrijpt).

Begrippen zoals ‘mededogen’ en ‘liefde’ staan los van cultuur, land of religie. Ze vormen de bron van vertrouwen en harmonie rondom ons. Bovendien oefenen ze een aantrekkingskracht uit op zowel mens alsook dier èn daarbij zorgt het ook nog eens voor een eigen diepzinnig geluk.

Een brede geest is nodig om niet enkel de wens te hebben dat alle levende wezens bevrijd mogen worden van het lijden, maar doorzettingsvermogen is ook nodig om dat op de juiste manier te (blijven) doen.

Wanneer de Bodhicitta drang zoveel positieve gevolgen heeft voor iedereen, inclusief onszelf, waarom passen we het dan niet eenvoudig weg toe? En waarom zouden we er nog langer mee wachten maar gaan we er niet meteen mee aan de slag? Schijnbaar hebben we toch (nog) meer inzicht nodig en daarom is TBL opgetogen dat Lama Tashi Nyima bereid is om op maandag 19 oktober hierover les te komen geven. Hij zal de weldadige gevolgen van de Bodhicitta verder verdiepen maar ook de moeilijkheden bespreken. Zoals de leraren aangeven: “het is wellicht wel moeilijk, maar niet onmogelijk”!

In een intieme sfeer van hooguit 40 deelnemers, zal Lama Tashi Nyima ons inspirerende adviezen geven en belichten hoe we obstakels kunnen herkennen en aanpakken. Lama Tashi Nyima is leraar en resident van het Tibetaans instituut Yeunten Ling te Huy in België en staat bekend als een standvastige meditatiebeoefenaar.

Deze bijeenkomst is in het Tibetaans met Nederlandse vertaling, reserveren van te voren is verplicht.

Over Lama Tashi Nyima

Lama Tashi Nyima en Lama Zeupa zijn de leraren van het Tibetaans instituut Yeunten Ling  te Huy in België. Vanaf hun jeugd verbleven zij als monnik in het klooster van Kaloe Rinpochee in Sonada, dichtbij Darjeeling. Na hun opleiding volbrachten zij de retraite van drie jaren en drie maanden. De twee lama's, die zijn opgeleid door Kaloe Rinpochee, behoren tot de Kagyu-school, één van de vier scholen van het Tibetaanse boeddhisme.