Infobox

Datum:
Zondag, 15 december 2013

Begin meditatie workshop:
14:30 uur

Begin filmvertooning:
15:10 uur

Reserveren:
043-321 4080

Locatie:
Lumière Filmtheater
Rode zaal
Bogaardenstraat 40b
6211 SP Maastricht
Toon locatie en route op googlemaps

Voorpremière Samsara met meditatieworkshop

Voor 70 mensen is er vlak voor kerst in de rode zaal van het Maastrichtse Lumière Filmtheater een bijzonder event georganiseerd in samenwerking met stichting TBL. De voorpremière van de visuele spektakelfilm ‘Samsara’ wordt vergezeld door een meditatieworkshop. Deze meditatie is geschikt voor zowel beginnelingen alsook voor gevorderden. Reserveren kan via de website van de bioscoop.

Samsara

Samsara herenigt filmmakers Ron Fricke en Mark Magidson, wiens bekroonde films Baraka en Chronos een nieuw visuele en muzikale articiteit aan theaters heeft gebracht. Samsara is een Sanskriet woord dat “het eeuwig bewegende wiel van het leven” betekent en dat is het vertrekpunt van de filmmakers wanneer zij op zoek gaan naar de ongrijpbare stroom van onderlinge afhankelijkheid die door ons leven loopt.

Opgezet als een geleide meditatie over de cyclus van geboorte, dood en wedergeboorte, is Samsara een audiovisueel gedicht. Gefilmd over een periode van vijf jaar  in vijfentwintig landen op 5 continenten en briljant geschoten op 70 mm film, transporteert Samsara ons naar diverse heilige gronden, rampgebieden, industriële complexen en wonderen der natuur. Door dialoog en beschrijvende tekst weg te laten, gooit Samsara het beeld wat we van een traditionele documentaire hebben overhoop.

Het moedigt onze eigen interpretaties aan, geïnspireerd door adembenemende beelden en transcendentaal muziek die het oude met het nieuwe doordrenkt. Samsara verkent de wonderen van onze wereld, van het wereldse tot het wonderlijke, kijkend in het onpeilbare spirituele bereik van de mens en de menselijke ervaring, en daarbij de banden tussen mens en natuur in het licht zettend.

Taal: Engels;  Regie: Ron Fricke, Mark Magidson; USA, 2012, 102 min. Meer informatie over deze schitterende film is te vinden op www.barakasamsara.com.

Meditatie workshop

Vooraf aan de film om 14:30 uur is er een gratis meditatie inleiding begeleid door Ellen van der Velden. Zij heeft enkele jaren meditatie cursussen aan studenten van de Universiteit in Maastricht gegeven. Sinds 2011 geeft ze tweemaal per jaar een inleidende meditatie cursus ook voor andere geïnteresseerden. Het lesprogramma is destijds opgesteld in overleg en met goedkeuring van Lama Karta. Deze was toen hij nog leefde, een van de leraren en tevens spiritueel directeur van o.a. het Tibetaans instituut Yeunten Ling te Huy.

Door mentale stabiliteit te ontwikkelen, kunnen de uitdagingen in het dagelijks leven met een openheid tegemoet worden getreden. Door toegenomen helderheid, is men beter in staat de gevolgen van mogelijke keuzen te overzien en wordt men niet langer geleid door automatisch handelen. Door toegenomen liefde en mededogen kunnen uitdagende situaties makkelijker worden geaccepteerd en met een glimlach worden bekeken. Iemand die mediteert oefent om alle verstorende emoties te doorzien en af te leggen én daarbij alle inherent aanwezige kwaliteiten te ontwikkelen.