Infobox

Datum:
Dinsdag, 17 september 2013

Locatie:
Mondiaal Centrum
Cortenstraat 4
6211 HT Maastricht
Toon locatie en route op googlemaps

Begin:
20:00 uur

Bijdrage:
2 € (thee inclusief)

Meer informatie:

Inleiding in het Boeddhisme, lezing door Henk Baay

Voor degenen die het boeddhisme een warm hart toedragen, zich willen informeren over de essentie ervan en de doelen die ermee te bereiken zijn. Of zij die actief mediteren en een nieuwe dimensie aan hun meditatie willen toevoegen. De uitleg zal praktisch zijn. De Boeddha zei het al: “Het boeddhisme is geen religie, noch een filosofie, maar een praktische aanpak voor het dagelijks leven”. Ook komt de essentie van ‘de vier edele waarheden’ ter sprake. De lezing zal het begin zijn van de komende filosofische bijeenkomsten. Er is gelegenheid tot het stellen van vragen. In totaal zal deze avond hooguit 2 uur duren en de bijdrage bedraagt 2 euro.

Over de filosofische bijeenkomsten

Het pad volgen van de boeddhistische leer wordt gezien als een vogel die twee vleugels heeft. De ene vleugel staat voor de meditatie en de ander voor de kennis over de zienswijze van de Boeddha. De ene kan niet zonder de ander. Wil je voortgang boeken in de meditatie praktijk, dan is kennis van groot belang.

Het onderwerp van onze filosofische bijeenkomsten is de basis van het boeddhisme, namelijk ‘De Vier Edele Waarheden’. Een goede gedachte om daar mee te beginnen. Tenslotte vertelde de Boeddha tijdens zijn eerste openbare onderricht over deze basis, over wat hij gezien en begrepen had.

De Vier Edele Waarheden betreffen:

Door het lijden in je leven op te heffen word je een gelukkiger mens. En iedereen wil graag gelukkig worden. De mens streeft al eeuwenlang naar geluk, maar vindt het zelden: krijgt iedere keer weer dat wat hij niet wil en krijgt niet wat hij wel wil. Door het lijden op te heffen maak je vanzelf de weg naar geluk vrij.

Download hier de tekst voor de filosofische bijeenkomsten