Infobox

Datum:
Maandag, 16 april 2012 en
Dinsdag, 16 oktober 2012

Locatie:
Universiteit Maastricht
Aula Faculteit Economie 
Tongersestraat 53
6211 LK Maastricht
Toon locatie / route

Begin:
20:00 uur

Bijdrage:
5 € en 2,50 € voor studenten

Meer informatie

Vier Edele Waarheden, lezing door Lama Zeupa te Maastricht

Actuele wijziging: Lama Zeupa zal op de Economie faculteit van UM ons uitleg komen geven over de eerste 2 Edele Waarheden. We zijn blij dat Lama Zeupa bereid is naar Maastricht te komen. Het is namelijk bekend geworden dat Lama Karta een ernstige aandoening heeft waarvoor hij momenteel behandeling ondergaat. De komende maanden zal hij daarom zeker geen lesgeven. We hopen op een voorspoedig herstel.

Tegenwoordig is het modern om ergens in je huis een Boeddha beeldje te hebben. Maar hebben we er wel eens bij stilgestaan waardoor hij zo bekend is op zoveel plaatsen in de wereld? Wellicht hebben we wel eens gehoord dat de Boeddha een ‘verlicht’ mens was. Was hij dan ook uniek en anders dan wij?

Ongeveer 2600 jaar geleden was er een prins die besloot zijn rijkdom op te geven om er achter te komen waar het lijden vandaan komt. Iedereen wordt steeds met lijden of worstelingen geconfronteerd, misschien in verschillende vormen dan bij anderen, maar het gebeurt telkens en telkens weer.
Na vele jaren van o.a. overdenkingen en meditatie, legde deze prins alle negatieve gewoontes af en ontwikkelde alle kwaliteiten van de geest en werd zo een Boeddha (de ontwaakte).

Men vroeg hem hoe hij dit nu precies had gedaan en hij begon te vertellen over de 4 Edele Waarheden. Deze waarheden vormen de eerste cyclus van onderrichtingen. Boeddha wil ons inspireren, als een gids of leraar en hij is dus geen godsfiguur. Iedereen bezit namelijk dezelfde kwaliteiten, maar je moet er wel energie en aandacht aan wijden om te veranderen. Want verandering is zeker mogelijk maar gebeurt niet automatisch!

Lama Karta zal tijdens deze eerste lezing ingaan op de eerste 2 Edele Waarheden, die van het lijden en de oorsprong er van. Op 16 oktober zal Lama het opheffen van de oorsprong van het lijden behandelen en ook over de weg er naar toe (Edele Waarheid 3 en 4).

Uit vorige lezingen is gebleken dat Lama (= leraar) Karta veel toegankelijke voorbeelden en humor gebruikt. Dit maakt het voor ons nog gemakkelijker om Boeddha’s inzichten in ons dagelijks leven te integreren. Daarom is deze lezing ook geschikt voor degenen die al kennis hebben genomen van deze waarheden. Want pas wanneer je deze kennis je werkelijk hebt eigengemaakt en onder alle omstandigheden weet toe te passen, wordt het de wijsheid die je zal bevrijden uit de bestaanscyclus.

Om dit proces te ondersteunen houden we maandelijks een filosofische bijeenkomst waarbij we dit jaar uitvoerig ingaan op deze waarheden. En op 10 juni oefenen we samen met Lama een hele dag om deze boeddhistische filosofie door middel van meditatie in ons te integreren. De Boeddha heeft ons namelijk al laten zien dat wanneer je het lijden goed aanpakt, je het in iets positiefs kan omzetten. Het geeft ons een mooie kans om stabiliteit en innerlijke kracht te ontwikkelen. Meer informatie over de meditatie oefendag.