Infobox

Datum:
Woensdag, 8 oktober 2008

Locatie:
Lumière Filmtheater
Bogaardenstraat 40b
6211 SP Maastricht
Toon locatie en route op googlemaps

In samenwerking met:
Lumière Filmtheater

Film over Sogyal Rinpoche: Ancient Wisdom for the modern world

Sogyal Rinpoche is een van de meest bekende en gerespecteerde Tibetaanse boeddhistische meesters heden ten dage. Hij komt uit een oude, invloedrijke familie in Kham, in Oost Tibet. Met zijn baanbrekende boek uit 1992, The Tibetan Book of Living and Dying werd hij wereldberoemd en maakte hij de boeddistische leer toegankelijk voor een groot publiek. 2 miljoen exemplaren van deze spirituele klassieker zijn inmiddels verkocht.

Boris Penth maakte een liefdevol cinematografisch portret over deze Tibetaanse meester, waarin we getuige zijn van de vele intieme ontmoetingen die Rinpoche heeft, waaronder die met John Cleese. Zowel de meest belangrijke gebeurtenissen uit diens leven komen aan bod komen, alsook zijn interpretatie van de leer van Boeddha.

De film gaat met Rinpoche terug naar Sikkim, de stad die zo belangrijk is geweest in zijn jeugd. Ook zijn huidige uitvalsbasis in het zuiden van Frankrijk, Lerab Ling, waar de grootste boeddhistische tempel van het westen zijn heeft deuren geopend, speelt een belangrijke rol in de film. Grote aandacht schenkt de film aan de verhouding die Rinpoche met zijn studenten heeft. Deze gefilmde lessen van de meester aan zijn studenten onthullen veel over Rinpoche’s visie en aanpak en zijn belangrijk in de overdracht van kennis. Zo onthult de film langzaam het leven en de visie van deze wijze boeddhistische meester en laat hij terzijde de invloed van Rinpoche’s lessen op de moderne mens zien.

Duitsland - 88 min. - 2008 Regie: Boris Penth - scenario: Janine Schulz & Boris Penth - camera: Meinolf Schmitz (Sikkim) / Holly Fink (France) / Volker Ehlers (Berlin) - teksten: The Tibetan Book of Living and Dying van Sogyal Rinpoche - producent: Seeworld AG, Harald Golbach & Jochen Wolfart - coproducent: Babeth M. Van Loo