Infobox

Datum:
Zaterdag 12 t/m woensdag 16 oktober 2019

Locatie:
Instituut Yeunten Ling
Château du Fond l'Evêque
4 promenade Saint Jean l'Agneau
4500 Huy, Belgium

Website van het instituut Yeunten Ling
Toon locatie en route op googlemaps

Begin:
10u30

Witte Tara, met Lama Tcheudroub, Huy

Tara is in het Tibetaans Boeddhisme een emanatie van de bodhisattva van mededogen Tchenrezig. Ze is ontstaan uit de tranen die uit zijn ogen opwelden toen hij het oneindige lijden van de wezens in Samsara aanschouwde.  In het Tibetaans Boeddhisme is er sprake van 21 Tara’s. Allen bevatten ze de essentie van de bodhisattva van mededogen.

In de Tibetaanse traditie is de Tara-praktijk bij iedereen bekend: arm of rijk, jong of oud, monnik of leek, iedereen kent de lofzangen van buiten. Tara wordt door de Tibetanen ervaren als de moeder van het Tibetaanse volk. Ze staat bekend om haar directe tussenkomst in kritieke situaties. Terwijl de groene Tara vooral wordt verbonden met de bescherming tegen angsten is de witte Tara gelinkt aan het lang-leven aspect. De witte Tara manifesteert zich om uiterlijke en innerlijke obstakels op het pad van de bevrijding weg te werken. Het belangrijkste uiterlijke obstakel is de dood. Door de intense beoefening van de witte Tara worden de oorzaken voor het bekomen van een kostbaar menselijk lichaam en een lang leven tot stand gebracht. 

Tijdens de eerste dag van de retraite wordt er een onderricht voorzien. In de ochtend behandelt Lama Tashi Nyima de overdrachtslijn waarin de praktijk van de witte Tara haar oorsprong vindt.  In de namiddag wordt de structuur van de praktijk toegelicht en volgt er een exegese van de tekst. Het onderricht wordt afgerond met een geleide beoefening. Zaterdag 12 oktober: onderricht, zondag 13 t/m woensdag 16 oktober: praktijk

Tara

Tara is de vrouwelijke manifestatie van de geest van de boeddha’s. Zij wordt de “moeder van alle boeddha’s” genoemd. Ze wordt geassocieerd met de oorspronkelijke wijsheid en het mededogen. Letterlijk betekent Tara: bevrijdster. Zij bevrijdt ons van de acht soorten van angsten, en gevaren, van samsara (zie aldaar) en zij leidt ons op de weg naar de hogere bestaansniveaus. Haar verschillende aspecten worden beschreven in de lofzangen die deeluitmaken van de Tara-praktijk (poedja). Kijk voor anderere begrippen in het boeddhisme onder begrippen van a tot z

Praktische informatie instituut Yeunten Ling

Inschrijven voor een cursus gebeurt bij voorkeur via het online inschrijfformulier op de website van het instituut www.tibetaans-instituut.org. Om de cursussen optimaal te kunnen organiseren en administratief te kunnen verwerken, vraagt het instituut de volledige bijdrage bij inschrijving over te maken. De kosten voor een weekeindcursus (twee dagen) bedragen bijvoorbeeld voor niet-leden € 111,00 en voor gewone leden € 99,00 inclusief verblijf en maaltijden. Het lidmaatschap is niet vereist voor een deelname aan de activiteiten te Yeunten Ling. Het wordt echter op prijs gesteld en biedt enkele voordelen. Kijk voor de actuele kosten voor de bijeenkomsten, voordelen en kortingen op de website van het instituut.