Infobox

Lama Tcheudroeb
Lama Tcheudroeb

Datum:
Zaterdag 24 t/m zondag 25 november 2018 

Begin:
10u30

Locatie:
Instituut Yeunten Ling
Château du Fond l'Evêque
4 promenade Saint Jean l'Agneau
4500 Huy, Belgium

Website van het instituut Yeunten Ling
Toon locatie en route op googlemaps

De Boeddhanatuur, met Lama Tcheudroeb

Van in den beginne is de Boeddha-natuur in ons aanwezig. Om een Boeddha te vinden moeten we enkel naar ons eigen wezen kijken. Dat is in essentie spontane goedheid. Als we de verlichte natuur van ons wezen niet begrijpen, zijn we geneigd om de Boeddha elders te zoeken, buiten ons. Helaas, daar is niets te vinden.

De Boeddha-natuur is moeilijk in woorden te vatten. Je moet er zelf naar op zoek. Metaforen kunnen helpen om ze enigszins te benaderen. Je kan haar zien als de zon die door het wolkendek heen breekt. Of een bevlekte spiegel, die, eenmaal schoongewreven, zijn natuurlijke glans hervindt. In elk levend wezen is de boeddha natuur inherent aanwezig. Het heeft dus geen enkele zin van jezelf naar beneden te halen. Of zoals in de benadering van Dudul Rinpoche, de dertiende Karmapa:

“geen woorden om te beschrijven,
geen voorbeeld om te belichten
samsara maakt haar niet slechter
nirvana niet beter
ze is nooit geboren
ze sterft ook niet uit
nimmer wordt ze bevrijd
ze is niet te misleiden
ze heeft nooit bestaan
maar ook nooit niet bestaan
ze is onbegrensd
in geen enkel begrip te vatten”

Boeddha

Boeddha Sakyamoeni werd onder de naam Siddharta Gautama geboren rond 560 voor onze tijdsrekening. Hij ondernam een grondig onderzoek naar de oorsprong van alle lijden, kenmerkend voor het menselijk bestaan, en naar de middelen om zich ervan te bevrijden. Op het einde van die zoektocht bereikt hij de Verlichting. Kijk voor anderere begrippen in het boeddhisme onder begrippen van a tot z

Over Lama Tcheudroeb

Lama Tcheudroeb is geboren nabij de berg Kailash in Tibet, in een familie van yogi’s. Deze berg wordt zowel door Boeddhisten als Hindoes beschouwd als de heiligste berg van de Himalaya. Eén Kora rondom deze berg zou voldoende zijn om alle negatieve daden van een heel leven te zuiveren. Lama Tcheudroeb volgde een klassieke kloosteropleiding waarna hij de driejarige retraite volbracht in Rumtek. Tijdens een twee jaar durende vervolgretraite specialiseerde hij zich in de Kalachakra Tantra. Lama verblijft voornamelijk in Duitsland. Zijn kennis van de rituelen, zijn unieke pedagogische aanpak en zijn eigen verwezenlijkingen in de beoefening worden alom gewaardeerd.

Praktische informatie instituut Yeunten Ling

Inschrijven voor een cursus gebeurt bij voorkeur via het online inschrijfformulier op de website van het instituut www.tibetaans-instituut.org. Om de cursussen optimaal te kunnen organiseren en administratief te kunnen verwerken, vraagt het instituut de volledige bijdrage bij inschrijving over te maken. De kosten voor een weekeindcursus (twee dagen) bedragen bijvoorbeeld voor niet-leden € 111,00 en voor gewone leden € 99,00 inclusief verblijf en maaltijden. Het lidmaatschap is niet vereist voor een deelname aan de activiteiten te Yeunten Ling. Het wordt echter op prijs gesteld en biedt enkele voordelen. Kijk voor de actuele kosten voor de bijeenkomsten, voordelen en kortingen op de website van het instituut.