Infobox

Lama Zeupa
Lama Zeupa

Datum:
Dinsdag 1 t/m zondag 5 mei 2019

Begin:
10u30

Locatie:
Instituut Yeunten Ling
Château du Fond l'Evêque
4 promenade Saint Jean l'Agneau
4500 Huy, Belgium

Website van het instituut Yeunten Ling
Toon locatie en route op googlemaps

Boeddha Menla retraite, met Lama Zeupa, Huy

Tijdens deze vijfdaagse retraite beoefenen we intensief de meditatie van Sangyee Menla, de medicijnboeddha. Zijn onvoorstelbaar mededogen verlicht de pijn en het lijden van alle levende wezens. Enkel al het horen van Boeddha Menla’s naam zou tot een gunstige wedergeboorte leiden. Zelfs de wezens die in de hellerijken vertoeven doordat zij in de boosaardigheid van schadelijk gedrag volharden, worden door de klank van zijn naam naar de hogere bestaanssferen gebracht. Louter het reciteren van Boeddha Menla’s naam geeft ons de kracht om laster, onenigheid en alle andere obstakels die het leven kenmerken, te trotseren.

Fundamenteel helpt deze praktijk ons om de wortel van alle kwalen, de mentale duisternis, aan te pakken. Tijdens de beoefening identificeren we onszelf met de zuivere boeddhanatuur van Sangyee Menla, waardoor we ons kunnen ontdoen van schadelijke gewoontes en destructieve gedachtegangen. Door het intensief reciteren van de mantra van de medicijnboeddha worden de sporen van al onze negatieve gedachten, woorden en daden in ons bewustzijn opgeruimd.

Op woensdag 1 mei geeft Lama onderricht. Hierbij worden de verschillende onderdelen van de praktijk gepresenteerd en de kwaliteiten van Boeddha Menla uiteengezet. De volgende dagen wijden we ons samen aan de praktijk.

Sangyee Menla

De meditatie van Sangyee Menla, de Boeddha van de geneeskunde, en het reciteren van zijn mantra brengen een dynamiek op gang voor de genezing van zichzelf en van de anderen. De Boeddha kan als geneesheer worden beschouwd en zijn woorden als medicijnen. Kijk voor anderere begrippen in het boeddhisme onder begrippen van a tot z.

Over Lama Zeupa

Lama Zeupa maakt sinds 1993 deel uit van het centrum Yeunten Ling. Hij is afkomstig uit de Indische provincie Sikhim aan de grens met Tibet en voltooide zijn opleiding in het klooster van Sonada in Darjeeling in India. Na zijn driejarige retraite kwam hij naar het Westen om zich in Yeunten Ling te vestigen op vraag van Lama Karta. Lama Zeupa onderzocht jarenlang op een experimentele manier de relatie tussen lichaam en geest. Hij beheerst diverse mentale krijgskunsten die hij ook dagelijks in zijn eigen praktijk integreert. Hij staat bekend om zijn discipline, geduld en fijnzinnigheid. Na het overlijden van Lama Karta in 2013 nam Lama Zeupa de fakkel over als spiritueel directeur van de centra. Zijn woorden en zijn leringen hebben een krachtige impact voor wat het resultaat betreft.

Praktische informatie instituut Yeunten Ling

Inschrijven voor een cursus gebeurt bij voorkeur via het online inschrijfformulier op de website van het instituut www.tibetaans-instituut.org. Om de cursussen optimaal te kunnen organiseren en administratief te kunnen verwerken, vraagt het instituut de volledige bijdrage bij inschrijving over te maken. De kosten voor een weekeindcursus (twee dagen) bedragen bijvoorbeeld voor niet-leden € 111,00 en voor gewone leden € 99,00 inclusief verblijf en maaltijden. Het lidmaatschap is niet vereist voor een deelname aan de activiteiten te Yeunten Ling. Het wordt echter op prijs gesteld en biedt enkele voordelen. Kijk voor de actuele kosten voor de bijeenkomsten, voordelen en kortingen op de website van het instituut.