Infobox

Lama Zeupa
Lama Zeupa

Datums:

  • Dinsdag 30 april 2019
  • Zaterdag 1 juni 2019 dagprogramma met Lama Zeupa, aanmelding is reeds mogelijk!
  • Vrijdag 23 augustus 2019 avondlezing met Lama Tashi Nyima
  • Dinsdag 8 oktober 2019 avondlezing met Lama Zeupa

Locatie:
Tibetaans Boeddhisme Limburg (TBL)
Pastoor Moormanstraat 96
6219 AX Maastricht
Locatie op googlemaps

Begin:
20u00

Bijdrage:
€ 7,50 (studenten tegen vertoon studentenkaart € 4,50)

Vooraf reserveren voor deze lezing wordt zeer op prijs gesteld!
Aanmelding en extra informatie via:

reservering@tibetaans-boeddhisme.eu

37 praktijken van de bodhisattva met Lama Zeupa, Maastricht

De 37 praktijken van de bodhisattva van Thogmed Zangpo is één van de populairste teksten in het Tibetaans boeddhisme. Dit pareltje maakt deel uit van de literatuur over het trainen van de geest. De raadgevingen in de tekst zijn erg toegankelijk, tijdloos en universeel. De verzen betreffen in het bijzonder specifieke raadgevingen voor een leven als bodhisattva.

Thogmed Zangpo was een leerling van de befaamde Buton Rinpoche. In zijn jonge jaren was hij een uitstekende student die zich bekwaamde in commentaren op de grote verhandelingen. In zijn praktijk concentreerde hij zich enkel op de bodhicitta die hij dan ook volmaakt beheerste. 

Over de auteur gaat het volgende verhaal: Thogmed Zangpo had als huisdier een vos die hem altijd gezelschap hield. Omdat Thogmed Zangpo zelf uitermate kalm en goedhartig was, werd ook de vos zachtaardig: hij deed niemand kwaad en at geen vlees. Thogmed Zangpo was zo gevoelig dat hij vaak in tranen uitbarstte tijdens zijn onderricht. Tijdens de lessen van Buton Rinpoche kregen de toehoorders tranen in de ogen van het lachen, bij zijn leerling Zangpo waren de tranen te wijten aan het huilen. 

Wie deze tekst ter harte neemt en hem zeer nauwkeurig toepast, plant in zijn geest het zaad voor een warm en alomvattend mededogen ten aanzien van alle levende wezens. De tekst verdiept de betekenis van het leven en lijkt ieder van ons afzonderlijk aan te spreken. De verdienste van het beluisteren, overdenken en toepassen van de onderrichtingen over deze tekst zijn dan ook niet min!

Tijdens vier lezingen van TBL in 2019 zullen Lama Tashi Nyima en Lama Zeupa, leraren van instituut Yeunten Ling, Huy, de verzen van de tekst analyseren. Bij elk vers zal onze aandacht worden gevestigd op de toepasselijkheid op ons dagelijks leven. Hierbij wordt vrijwel geen enkel aspect van ons leven ongemoeid gelaten.

Over Lama Zeupa en Lama Tashi Nyima

Lama Zeupa is leraar en resident van het Tibetaans instituut Yeunten Ling te Huy in België. Hij is afkomstig uit de Indische provincie Sikhim aan de grens met Tibet en ook hij kreeg net als de andere residerende leraar Lama Tashi Nyima, zijn opleiding in het klooster van Sonada dichtbij Darjeeling. Na hun opleiding volbrachten zij de retraite van drie jaren en drie maanden. De twee lama's, die zijn opgeleid door Kaloe Rinpochee, behoren tot de Kagyu-school, één van de vier scholen van het Tibetaanse boeddhisme.