Infobox

Lama Zeupa
Lama Zeupa

Datum:
Zaterdag 25 november en zondag 26 november 2017

Locatie:
Instituut Yeunten Ling
Château du Fond l'Evêque
4 promenade Saint Jean l'Agneau
4500 Huy, Belgium

Website van het instituut Yeunten Ling
Toon locatie en route op googlemaps

Begin:
10u30

De 12 schakels van ontstaan in afhankelijkheid

Het onderricht (eeven door Lama Zeupa) over de 12 schakels van afhankelijk ontstaan behoort tot het fundament van het kleinere voertuig. Het maakt deel uit van de eerste cyclus van onderrichtingen van de Boeddha.

De stelling van de 12 schakels wordt ontwikkeld in de uiteenzetting over de edele waarheden: de waarheid van het lijden, de oorzaak en het ophouden ervan. Afhankelijk ontstaan verwijst naar de manier waarop fenomenen ontstaan, bestaan en ophouden: geen enkel wezen of verschijnsel bestaat in deze visie op zichzelf of los van andere wezens of fenomenen. De 12 schakels tonen ons hoe dat afhankelijk ontstaan precies gebeurt en verwijzen naar de cyclus van wedergeboorten in de zes bestaanswerelden.

Schakels van het afhankelijk bestaan

Volgens de theorie van de twaalf schakels van het afhankelijk bestaan is onwetendheid de bron van alle lijden. Echter, wij willen niet lijden, maar gelukkig zijn. De oplossing die het boeddhisme voorstelt ligt in de beoefening van de “weg”. Deze biedt een geleidelijke vooruitgang: we onthouden ons van negatieve activiteiten, die een gevolg zijn van storende emoties. Op die manier voorkomen we dat anderen lijden door ons. De beoefenaar pakt daarna de storende emoties zelf aan. Hij oefent zich in de praktijk van de zes paramita’s (zie aldaar) ofwel de zes transcendente deugden. Deze evolutie brengt hem ertoe het altruïsme, een fundamentele waarde in het boeddhisme, te ontdekken en te beleven. Zelfs al is hij nog geen bodhisattva, het feit dat hij elk moment bewust (be)leeft en constant zijn motivatie onderzoekt, is een waardevolle hulp. Kijk voor anderere begrippen in het boeddhisme onder begrippen van a tot z

Over Lama Zeupa

Lama Zeupa maakt sinds 1993 deel uit van ons centrum. Hij is afkomstig uit de Indische provincie Sikhim aan de grens met Tibet en voltooide zijn opleiding in het klooster van Sonada in Darjeeling in India. Na zijn driejarige retraite kwam hij naar het Westen om zich in Yeunten Ling te vestigen op vraag van Lama Karta. Lama Zeupa onderzocht jarenlang op een experimentele manier de relatie tussen lichaam en geest. Hij beheerst diverse mentale krijgskunsten die hij ook dagelijks in zijn eigen praktijk integreert. Hij staat bekend om zijn discipline, geduld en fijnzinnigheid. Na het overlijden van Lama Karta in 2013 nam Lama Zeupa de fakkel over als spiritueel directeur van onze centra. Zijn woorden en zijn leringen hebben een krachtige impact voor wat het resultaat betreft.

Praktische informatie instituut Yeunten Ling

Inschrijven voor een cursus gebeurt bij voorkeur via het online inschrijfformulier op de website van het instituut www.tibetaans-instituut.org. Om de cursussen optimaal te kunnen organiseren en administratief te kunnen verwerken, vraagt het instituut de volledige bijdrage bij inschrijving over te maken. Bijvoorbeeld bedragen de kosten voor een weekeindcursus (twee dagen) voor niet-leden € 89,00 inclusief verblijf en maaltijden. Een lidmaatschap biedt enkele voordelen. Kijk voor de kosten voor een cursus, de voordelen en kortingen op de website van het instituut.